Zoekresultaten

Ongewenste afbeelding van jezelf in de media

Het kan gebeuren dat je als supporter ongewenst herkenbaar wordt afgebeeld in de media. Bijvoorbeeld met een foto in de krant tijdens een onterechte aanhouding. En zelfs als de aanhouding terecht is kan een publicatie ongewenst zijn. De privéschade kan in beide gevallen velen malen groter uitpakken. Denk hierbij aan ontslag, onnodige belasting van je privéleven, etc...

In de praktijk is een dergelijke foto niet in opdracht van een supporter gemaakt. Het publiceren ervan is alleen toegestaan als het redelijk belang van degene op het portret door de publicatie niet wordt geschonden (art. 21 Auteurswet). Het redelijk belang wat je als supporter hebt tegen de publicatie is de privacy. Als de foto dus aantoonbaar schade oplevert kan hij of zij zich verzetten tegen de publicatie. Er is echter een uitzondering wanneer een dergelijke foto in het nieuws verschijnt. Dan botsen verschillende rechten op elkaar, namelijk de persvrijheid van de fotograaf en het recht op privacy van de supporter. Dit is een afweging die uiteindelijk door een rechter gemaakt moet worden. Daarbij valt te denken aan argumenten als: Is de foto relevant bij het nieuws? Is de foto ook nog relevant als de persoon geanonimiseerd is? Hoe bekend is de persoon? Overigens zijn er uitzonderingen voor politie en justitie. Zij mogen ongecensureerde foto's plaatsen om verdachten op te sporen, mits ze binnen de wettelijke eisen blijven.

We raden supporters aan om in contact te treden met de hoofdredacteur van de betreffende krant en verzoek hem om de foto niet meer te plaatsen. Neem ook contact op met desbetreffende fotograaf en/of het ANP en plaats een verzoek tot blokkeren van betreffende en gerelateerde foto (wellicht heeft de fotograaf een hele serie foto's gemaakt). Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging.
Mocht het contact met de krant, fotograaf en/of ANP niet tot een bevredigende uitkomst leiden kan je ervoor kiezen een civiele procedure op te starten. Als je voldoende argumenten hebt kan in de procedure om verwijdering van de foto en schadevergoeding worden geeist. Dit is echter niet binnen enkele weken geregeld.

 

Lid worden?

Het FSV fotoverslag

Facebook | Twitter | Gegevens wijzigen

Wijzigingen Doorgeven!

Feyenoord Supportersraad

SPONSORBANNER

Sponsorbanner

“SponsorKliks,

De feyenoord uitvaart

Volgende eredivisie wedstrijden

Partners

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Hiervoor zijn wij wettelijk verplicht toestemming te vragen.

Ja, ik geef toestemmingNee, ik geef geen toestemming